Wat is contacteczeem?

Er zijn twee belangrijke vormen van contacteczeem.

A. het chronisch irritatief contacteczcontacteczeem_1eem (ortho-ergisch eczeem);
Dit ontstaat sluipend door huidbeschadigende prikkels, die in het begin onzichtbaar de huid beschadigen, waardoor geleidelijk de weerbaarheid van de huid afneemt. De ene beschadiging versterkt de andere en de optelsom van deze beschadigingen leidt uiteindelijk tot zichtbare huidaandoeningen. Deze beschadigingen treden bij ieder mens op, maar bij de een sneller dan bij de ander.

B. allergisch contact eczeem;
Sommige stoffen stimuleren de aanmaak van allergiecellen. De opbouw van een allergie duurt vaak maanden tot jaren. Als de allergiecellen eenmaal aanwezig zijn kan huidcontact met die bepaalde stof een heftige afweerreactie van de allergiecellen oproepen waarbij, naast roodheid en schilfering, ook blaasjes, bultjes, zwelling en kloofvorming kunnen optreden.

De meerderheid van alle beroepshuidziekten ontstaat door contacteczeem.

Meer weten?

Bestel de praktijkgids “Huid en Arbeid” met heldere informatie over oorzaken, risicoberoepen, allergieën, ziektebeelden, juiste aanpak etc.
Nederlandstalige uitgave, zakformaat, full colour met 84 foto’s en illustraties. 144 pagina’s, prijs 9,75 euro. U kunt dit rechtstreeks bestellen. Bestelformulier.