Toename van huidproblemen door mondkapjes

Afgelopen maand verscheen er een artikel op de website van EenVandaag over de toename van huidproblemen door de mondkapjesplicht. Hierin wordt vermeld dat dermatologen zien dat de mondkapjes ervoor zorgen dat bestaande klachten verergeren. De mondkapjes zorgen voor een schurend effect, waardoor irritaties aan de huid ontstaan.

Bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV) worden deze klachten herkent. Het zou per kliniek gaan om ongeveer tien patiënten met huidproblemen door de mondkapjes. Helaas zijn dit geen harde cijfers, omdat dit niet bijgehouden wordt. Maar een gedeelte van de groep die nu bij de dermatoloog bekend is, zou waarschijnlijk anders niet gekomen zijn. 

De mondkapjes moesten vooral langere tijd in het OV gedragen worden. Hierin werden de medische mondkapjes verplicht, deze kon je in de supermarkt kopen. Door het gebruik van harde materialen en niet de ideale pasvorm, waardoor dit op termijn kan zorgen voor eczeem. Er wordt gesproken over dat mensen met lichte klachten een risico lopen. Door de irritatie gaan zij krabben, waardoor de situatie verergert. De term “maskne” is al een veelgebruikte term voor deze problemen. 

Er zijn diverse mogelijkheden om de problemen te bestrijden, bijvoorbeeld een dagcrème. Dermatologen waarschuwen voor vette crème of vaseline, omdat dit zorgt voor een verminderde ventilatie waardoor de acne kan ontstaan. Het helpt om een stoffen mondkapje te dragen die minder schuurt, maar deze zijn niet toegestaan in het OV. Daarnaast lijkt bij sommigen een ‘mondkapjesgewenning’ te ontstaan, waar de huid went aan het schuren van het mondkapje. Nu op de meeste plekken de komende tijd de mondkapjesplicht lijkt te verdwijnen, zorgt dit hopelijk ook voor een afname van het aantal “maskne” gevallen.