Smeren, smeren, smeren

Deze zin wordt vaak gebruikt bij mensen met eczeem. Je zou er langzaam gek van worden. Toch is het geen onbelangrijk advies. Waarom het smeren zo belangrijk is lees je in dit artikel.

Belang van smeren

De huidbarrière is verstoord bij mensen met eczeem. Dit zorgt ervoor dat de huis zichzelf niet meer goed kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld handen wassen, handarbeid, parfum of zelfs schurende handschoenen. Doordat de huid hierdoor geïrriteerd wordt, kan dit de eczeem verergeren. De huid kan in deze tijd extra hulp  gebruiken. 

Hierbij is smeren een belangrijke factor. Door het smeren wordt de huidbarrière van de huid versterkt. Hierbij staat niet alleen de irritatie of jeuk op de voorgrond, maar ook om de huid een kans te geven om te herstellen. De huid kan bij iedereen verschillend reageren, ondanks dat de symptomen bij veel mensen overeenkomen. De huid kan zich uiten in een schilferige plek die vraagt om een vocht vasthoudend product, terwijl de andere huid last heeft van nattige plekken door scheurtjes. Zelfs bij eenzelfde persoon kan dit van plek tot plek verschillen. Hierdoor is het van belang om niet zomaar een product te gebruiken, maar goed te kijken naar hoe de huid reageert op het product.

Belang van insmeren van de handen

Er zijn een aantal belangrijke tips voor het insmeren van het eczeem. Hier volgen er een aantal, bij vragen kunt u altijd bij ons terecht via ons mailadres.

  • Gebruik gelieve niet meerdere verschillende producten over elkaar heen. Bijvoorbeeld een herstellend en verkoelend product. Welke moet er eerst gesmeerd worden? Hierbij is het van belang om de huid de herstellende werkstoffen binnenkrijgt. Hierdoor is het niet handig om vlak hiervoor een vette crème op de huid aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de werkende stoffen de huid niet kunnen bereiken. Kies dus in eerste instantie voor het product met de hoogste concentratie werkstoffen. Vervolgens een afsluitend product, vaak op basis van vaseline. 
  • Wanneer u moet smeren is een lastige kwestie en is afhankelijke van vele factoren, waaronder de tijd in het jaar. Echter is het erg belangrijk om goed te smeren bij eczeem, dit kan namelijk een enorm verschil maken in de klachten. Producten tegen eczeem zijn vaak vet en trekken langzaam in de huid. Dit maakt smeren tijdens het werken soms lastig, maar probeer dit dus goed in te plannen tijdens een werkdag.