Schurft in het dagelijks leven en op de werkvloer

Schurft “scabies” in het dagelijks leven en op de werkvloer: wie heeft er hoog risico op?

Het aantal mensen met schurft neemt toe, niet alleen onder studenten, maar ook onder volwassenen en ouderen. Schurft is een mijt, een klein beestje, dat zich graag in de huid gaat zitten en daar eitjes legt. Het nadeel is dat dit enorm jeukt, en dat schurft besmettelijk is, dus je kan doorgeven doorgeven!

Besmetten gebeurt door direct huid op huid contact. Dit contact moet wel iets langer duren, bijvoorbeeld 10-15 minuten. Werken in sommige beroepen geeft een hoger risico in het oplopen van schurft, namelijk: zorgverleners, zowel thuis als in het ziekenhuis behoren tot de grootste groep. Maar verder lopen bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten, kappers, masseurs, schoonheidsspecialisten, sporttrainers en activiteitenbegeleiders een risico, en mensen die in een kleine ruimte dicht op elkaar werken.

Als je schurft hebt, of iemand in je nabije omgeving, bezoek dan je huisarts. Het is belangrijk als een huisgenoot of iemand met wie je intensief werkt schurft heeft, je jezelf preventief behandeld! En meld het aan je werkgever.

Hoe sneller je schurft goed behandeld, hoe kleiner de kans dat je anderen besmet. Twaalf uur na behandelen ben je niet meer besmettelijk

Lees alles nog eens goed na het RIVM: https://www.rivm.nl/animatie-wat-is-schurft-scabies  en https://www.rivm.nl/documenten/stappenplan-behandeling-schurft.