Publicatie in NTvG

Afgelopen maand kwam een publicatie van onze medewerkers in het NTvG , een belangrijk tijdschrift voor alle artsen in Nederland. Het artikel is hier terug te vinden voor abonnees. Wij zullen u een korte samenvatting geven van de inhoud. Geïnteresseerden kunnen een kopie aanvragen via de mail.

Onze handen zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de overdracht van micro-organismen in het algemeen, en van
SARS-CoV-2 in het bijzonder. Goede handhygiëne is een belangrijke maatregel om de verspreiding van micro-organismen te
voorkomen. Vanwege de covid-19-pandemie dragen mensen zowel thuis als op de werkvloer dagelijks en langdurig handschoenen.
Hierdoor en door het veelvuldig wassen en desinfecteren van de handen krijgen veel mensen klachten van de handen, uiteenlopend van een droge huid (xerosis) tot uitgebreid eczeem.

Welke handschoen het beste gebruikt kan worden, hangt af van het werk dat je doet. In het algemeen geldt dat latex handschoenen comfortabel en strak om de hand zitten en dat vinyl handschoenen dunner, minder elastisch en daardoor kwetsbaarder zijn. Nitril handschoenen zitten hier qua comfort en kwaliteit tussenin. Omdat vinyl minder strak aansluit, zijn mensen geneigd om een te kleine maat te dragen, wat leidt tot overmatige rek en verminderde bescherming. Niet alleen het materiaal is belangrijk voor de keuze van een handschoen, maar ook de kwaliteit van de handschoen, die mede bepaald wordt door het productieproces.

Mensen die thuis of op de werkvloer (langdurig) handschoenen dragen, moeten een goede handschoenhygiëne betrachten. Tot op zekere hoogte kan handeczeem worden voorkomen en kunnen de hieraan gerelateerde klachten worden beperkt door preventieve maatregelen in acht te nemen en de huid goed te beschermen en in te smeren. Als je alleen handschoenen wisselt, hoef je tussendoor niet je handen te wassen of te desinfecteren, dat belast de huid onnodig.

Heb je last van eczeem? En lijkt dat erger door je werk? Een volledige (werk)anamnese, epicutaan allergologisch onderzoek en adviezen op maat zijn essentieel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.