Problemen met bone-anchored hearing implant door zeldzame allergie

Onze collega Diana Romijn heeft een case report geschreven over contactallergie bij het gebruik van bone-anchored hearing implant. Hieronder vind u de samenvatting van het artikel:

We beschrijven een patiënte met contactallergisch eczeem door acrylaten in de softpad van de magneet van haar ‘bone-anchored hearing implant’ (BAHI). Deze allergie is tamelijk zeldzaam in de algemene patiëntenpopulatie, maar lijkt in incidentie toe te nemen. In bepaalde beroepsgroepen (bouwvakkers, tandtechnici, nagelstylisten en orthopeden) komt de allergie meer voor; doordat zij werken in het polymerisatieproces van deze acrylaten kunnen ze een overgevoeligheid ontwikkelen. De allergische reactie presenteert zich als een jeukende en/of pijnlijke, erythemateuze, squameuze huid ter plaatse van het contactgebied. Epicutaan allergologisch onderzoek bevestigt de diagnose. De behandeling bestaat uit allergeenvermijding.

Problemen met bone-anchored hearing implant door zeldzame allergie. E Teunissen, D. Romijn-Bucariuc, M Hol. NTKNO 2022; 28 (1) 22-25