Omgaan met chronische jeuk

In het centrum van Huid en Arbeid zien we veel werknemers met chronische klachten zoals: eczeem en psoriasis. Bij deze aandoeningen is jeuk een veel voorkomend probleem. Ook kunnen bepaalde medicatie jeuk veroorzaken. Een op de zeven mensen heeft last van chronische jeuk. Chronische jeuk kan een redelijke impact hebben op je dagelijkse leven. Net als pijn kan jeuk een waarschuwing zijn van het lichaam. Echter werkt bij jeuk het waarschuwingsmechanisme niet meer correct.

 Middelen tegen (chronische) jeuk

  • Onderliggende aandoening behandelen
  • Niet krabben
  • Nagels kort houden
  • ‘s Nachts katoenen handschoenen dragen
  • Droge huid voorkomen door middel van crèmes
  • Minder aandacht besteden aan de jeuk

Er wordt weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar jeuk. Er is wel bekend dat in de hersenen pijn en jeuk in vrijwel hetzelfde gebied liggen. Hierdoor kan het motorische gebied al geactiveerd worden, voordat je gaat krabben, als je alleen al de jeuk ervaart.

Het blijkt dat dat als je afgeleid bent door een bepaalde taak, dat je minder jeuk ervaart. Dit is hetzelfde als je positieve verwachtingen hebt. Met andere woorden als je verwacht dat de jeuk minder wordt. Andersom werkt dit hetzelfde. Als je negatief denkt over de jeuk, dan kan de jeuk juist toenemen. Jeuk kan, net als gapen, aanstekelijk zijn. Het kan dus zijn dat je zelf gaat krabben, als je iemand ziet krabben.

Wat zou je zelf kunnen doen tegen chronische jeuk?

Dit is helaas niet zo eenvoudig. Allereerst wil je de onderliggende aandoening behandelen. De jeuk kan afnemen als de huidaandoening verbetert. Helaas is dit niet altijd het geval. Daarnaast is het niet bevorderlijk om te krabben. Dit maakt het in de meeste gevallen alleen maar erger. Zeker als je de huid kapot krabt, dan start de wondgenezing en gaat dit gepaard met (extra) jeuk. Dit kan ervoor zorgen dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. En dat moet je zien te voorkomen.
Ga dus op tijd naar je huisarts, of, als de klachten werk gerelateerd zijn, naar je bedrijfsarts!