Met eczeem bang voor de zomer?

Moet je bang zijn voor de zomer als je eczeem hebt? Zonlicht heeft een remmend effect op ons afweersysteem. Dat is ook de reden dat bij veel mensen met eczeem lichttherapie of zonlicht een positief effect heeft. De klachten van eczeem zoals roodheid, schilfering en jeuk worden door zonlicht vaak minder.

Echter de lente en de zomer is voor sommige mensen met (atopisch) eczeem juist een periode waarin eczeem extra veel klachten veroorzaakt. Dit is niet alleen gekoppeld aan het zonlicht, maar juist ook door de warmte die hiermee gepaard gaat. Door de warmte ga je transpireren wat het eczeem kan verergeren. Dit effect wordt ook nog eens versterkt als je werkt met werkhandschoenen. De handen in handschoenen gaan sneller transpireren. Het is dus belangrijk om regelmatig nieuwe handschoenen te gebruiken tijdens de werkzaamheden en de handschoenen niet te lang achter elkaar te dragen. Bij katoenen handschoenen kan je de handschoenen wassen en laten drogen, maar bij wegwerp handschoenen is het van belang dat je ze na gebruik ook echt direct weg gooit.

Dat zonlicht gezond is voor de mens geldt maar in beperkte mate. Een kwartier daglicht op je handruggen is vaak voldoende voor het aanmaken van vitamine D in het lichaam. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt huidkanker. Dit wordt in de veel gevallen gedeeltelijk de zon veroorzaakt. Hierbij gaat het niet alleen om verbranding, wat het risico op huidkanker nog vele malen groter maakt, maar ook om de totale hoeveelheid zonlicht die je in je gehele leven hebt meegekregen. Het is daarom van enorme belang om je regelmatig in te smeren en maar met beperkte mate de volle zon op te zoeken.