Meer acne door mondneusmaskers

De laatste maanden dragen we steeds vaker een mondneusmasker. In het OV was het al een verplichting, maar inmiddels is het nu ook in de supermarkt en openbare ruimtes een dringend advies om een masker te dragen en op diverse werkplekken een verplichting, zoals: in de zorg. Door het veelvuldig en langdurig dragen van een masker ontstaan er makkelijk problemen met de huid. Wat er vooral veel gezien wordt, is irritatie op neus en kin, met name daar waar het mondkapje over het gezicht schuurt. Dit probleem komt nu steeds vaker voor, en er is zelfs een term voor bedacht: “mascne” (samenvoeging van masker en acne).

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je een masker hebt waardoor de lucht heen kan, bij voorkeur katoen, zodat je niet gaat zweten onder het masker. Door wrijving van de huid en het masker ontstaat er irritatie. De vochtige lucht en de irritatie kan ervoor zorgen dat er bultjes of puistjes gaan ontstaan. Het is daarom belangrijk om in de ochtend en de avond goed voor uw huid te zorgen. Het allerbest is zo min mogelijk make-up te gebruiken onder het masker en een niet irriterende of peelende dagcrème te gebruiken. Ook mild reinigen van de huid is belangrijk. Daarnaast is een gezonde leefstijl natuurlijk ook van belang.
Wat betreft het masker zelf: was een katoenen of stoffen masker na ieder keer dat je deze gedragen hebt en gebruik wegwerp maskers maar eenmalig. Als je een masker langdurig moet dragen, probeer deze dan tussendoor te wisselen, of een moment te zoeken zodat deze even af kan.

Mocht u last van hebben van huidklachten door het masker, trek dan bijtijds aan de bel!