Je huid is belangrijk, zorg er ook dit nieuwe jaar goed voor!

Je realiseert het je niet altijd, maar water en kou hebben een slechte invloed op de huid. Water heeft een heel uitdrogend effect op de huid en kou en wind drogen de huid nog eens extra uit. Als je naar buiten gaat, is het belangrijk je huid te beschermen met een vettig product.

Waar moet je komend jaar op letten?

Niet elke dag douchen

Wij zijn gewend om elke dag te douchen en dan liefst ook nog lekker warm. Dit is helemaal niet goed voor je huid. Hoe heter het water, hoe groter het uitdrogend effect. Gebruik je ook nog eens zeep, dan droogt je huid nog sneller uit. Is het water in jouw regio kalkrijk en hard? Dan is warm, lang en met zeep douchen een regelrechte aanslag op de gezondheid van je huid. Dat geldt nóg meer voor je handen, niet te vaak je handen wassen en beperk het gebruik van zeep!


Talglaagje is een natuurlijke bescherming

Talg beschermt onze huid, dat geldt voor iedereen. Door het gebruik van zeep, zeker zeep met een geurtje, kun je op den duur eczeem of een allergie ontwikkelen. De huid heeft van nature een talglaagje dat de huid beschermt tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Haal je dat laagje eraf, dan verdwijnt die bescherming en dat heeft gevolgen voor je afweersysteem. Als dat van slag raakt, kun je een droge huid krijgen of last krijgen van bijvoorbeeld eczeem. Het is dus belangrijk dat talglaagje zoveel als mogelijk intact te houden. 


Invloed van het weer

De seizoenen en het weer zijn ook van invloed op de huid. De huid reguleert onze temperatuur. Als het warm is dan produceert de huid zweet om onze temperatuur te verlagen. Als je niet zou zweten, dan krijg je last van oververhitting. Zomers verdampt onze huid op die manier, zelfs als we ons niet inspannen, één tot anderhalve liter per dag. Drinken is dan heel belangrijk om de vochthuishouding te herstellen. Is het koud, guur weer en staat er veel wind dan droogt onze huid extra uit. Als je naar buiten gaat, is het belangrijk je huid te beschermen met een vettig product.


Airco’s en verwarming 

Het binnenklimaat van onze woningen heeft ook een uitdrogend effect op de huid. Hoe hoger de verwarming staat, des te sneller de luchtvochtigheid daalt. Je kunt maatregelen nemen om de luchtvochtigheid te verhogen. Daarnaast is het verstandig ook in de winter binnenshuis extra goed voor je huid te zorgen. In de zomer is het binnen weer anders en wordt vaker een airco gebruikt. Een airco zorgt voor erg droge lucht. Dat voelt wel lekker, maar je huid vindt dat minder fijn en droogt uit. Zorg ook dan in ieder geval extra goed voor je huid. Smeer je huid goed in met een vettig product en smeer je handen ook tussendoor nog extra in!