Huidproblemen tijdens COVID-19

Het COVID-19 virus is, naast houden van afstand, het beste te bestrijden met goede handhygiëne. Dit kan je doen door op een correcte manier te wassen en zo vaak mogelijk dit te herhalen. Helaas brengt dit herhaalde contact tussen de huid van de handen en zeep of andere desinfectantia (handalcohol) veranderingen teweeg, wat ervoor kan zorgen dat de huid van de handen uitdroogt of geïrriteerd raakt. 

In een eerder artikel is te lezen hoe je een correcte wastechniek na kan streven. Water en zeep hebben als nadeel dat de huid uitdroogt. Dit komt doordat zeep en water naast de kiemen en vuil ook de natuurlijke beschermende oliën van de huid verwijdert. Doordat de huid uitdroogt kunnen er onder andere barstjes ontstaan, waardoor uiteindelijk eczeem kan ontwikkelen. 

Bij desinfectantia is het belangrijk dat, voor een effectieve werking zij meer dan 60% alcohol bevatten. Handalcohol is niet zo effectief als water en zeep en is minder in staat om alle kiemen te verwijderen. Het voordeel is dat de handen minder geïrriteerd worden door handalcohol.  Dus je moet kiezen wat op welk moment het meest geschikt is. Als je de handigen regelmatig wil desinfecteren gaat de voorkeur uit naar handalcohol. Als de handen “vies zijn” of zichtbaar vuil zijn dan is gebruik van zeep en water het beste.

Handschoenen dragen kan een effectieve manier zijn om contact met virussen te beperken. In het algemeen is het noodzakelijk om je handen regelmatig te desinfecteren, maar dit kan leiden tot een droge huid of handeczeem. Lees hier hoe je kan zorgen voor je droge handen.