Huidkanker op de werkplek?

Herken de huidkanker Centrum voor Huid en Arbeid

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, meer dan borstkanker, darmkanker en prostaat kanker samen. Er komt steeds meer aandacht voor preventie van huidkanker, ook op de werkvloer. Ook Centrum voor Huid en Arbeid besteedt hier aandacht aan en biedt preventie en  “check je huid op huidkanker” als onderdeel van PMO.

Zon en huidkanker, komt dit vaak voor?

Langdurig en onbeschermd in de zon zijn, is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Werknemers die lang onbeschermd in zonlicht zijn, lopen een hoger risico op huidkanker dan mensen die binnen werken.

Gemiddeld krijgen 75.000 mensen per jaar huidkanker. Het is dan ook belangrijk dat organisaties voldoende maatregelen neemt om werknemers te beschermen tegen de zon en uv-straling. En het is van belang dat werknemers zich ook daadwerkelijk insmeren. Zeker bij veel werkzaamheden in de buitenlucht is een beleid hiervoor, met voorlichting en een regeling persoonlijke beschermingsmiddelen, essentieel. Zowel werkgevers als werknemers hebben niet altijd voldoende aandacht voor het goed en adequaat beschermen tegen de zon.

Buiten werken? Dat klinkt als het mooiste wat er is. Maar het brengt ook behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich mee?

Iedereen heeft kans op huidkanker, maar hoe meer je buiten bent, hoe groter de kans. Een verhoogd risico op huidkanker is er dus voor buitenwerkers. Bouwvakkers, hoveniers, wegwerkers behoren tot deze risicogroep, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Het is dus belangrijk voor werknemers om goed te smeren, meerdere keren per dag.

Hoe weet ik of ik huidkanker heb?

Bij rare, bloedende of jeukende plekjes op de huid, die veranderen, is het altijd verstandig de huisarts te raadplegen (zie folder). Maar ook werkgevers kunnen hun werknemers, als onderdeel van PMO, de werknemers laten screenen op huidkanker. Centrum voor Huid en arbeid biedt hier een programma voor aan.

Als u hier interesse in hebt, neem dan contact op met info@huidenarbeid.nl

Klik hier voor een folder met meer informatie