Chroom 6 en eczeem

Chroom 6 eczeem

Chroom-6 is veel in het nieuws vanwege allerlei ziekten die dit kan veroorzaken, zoals: longkanker, maagkanker, allergisch astma, maar ook allergisch contacteczeem. Je kan dus eczeem krijgen van het werken met chroom-6, meestal is dit handeczeem.

Handeczeem door chroom-6 wordt vooral gezien bij mensen die werken in (technisch) onderhoud, zoals: schuren en verven met materiaal waarin chroom-6 verwerkt is. Verf met chroom-6 is vooral gebruikt bij Defensie. Als alleen chroom-6 de oorzaak van je handeczeem is, dan verdwijnen de klachten na het stoppen van je werkzaamheden. Je kunt chroom-6 niet bijvoorbeeld later nog in het bloed terugvinden.

Chroom is een zwaar metaal, dat voorkomt in gesteente, planten en de bodem. Het komt voor als driewaardig (Cr3+) en zeswaardig (Cr6+). Dit laatste is een toxische stof en vandaar dat het verschillende soorten kanker kan veroorzaken.

Chroom 6 eczeem
Bron: https://www.rivm.nl/chroom6/defensie-onderzoek-poms-locaties

Voor het Centrum Huid en Arbeid zijn met name eczeem en daarmee vaak samenhangende “atopische gelokaliseerde klachten”, zoals neus- en longklachten, van belang. Of je klachten van eczeem nu echt door chroom-6 komen of door iets anders, dat kun je laten onderzoeken.

Centrum Huid en Arbeid is gespecialiseerd in het testen van allergieën en CHA test ook of er een relatie is tussen eczeem en chroom-6. We testen op verwijzing van de bedrijfsarts.