Beroepsziekten in werkzame beroepsbevolking

handen wassen

Eczeem, met name aan de handen lijkt een belangrijke beroepsziekte.
Uit de NEA is gebleken dat in 2018 3,7% van de werknemers een vastgestelde beroepsziekten heeft opgelopen. De schattingen op basis van de NEA en de volksgezondheid liggen ver boven de geschatte aantallen op basis van de registratie van bedrijfsartsen. Dit komt mogelijk door een onderrapportage in de bedrijfsartsenregistratie en overschatting door de methode van zelfrapportages.

Er zijn een aantal beroepsziekten die vaak voorkomen. Het RIVM schat dat contacteczeem (115.400 gevallen), klachten aan arm, nek of schouders ofwel KANS (110.600 gevallen) en lage rug-aandoeningen (52.300 gevallen) de meest voorkomende zijn. 

Bij de registratie van de bedrijfsartsen (NCvB) komen de volgende punten naar voren in 2019. We vermelden de gevallen met de hoogste incidentiecijfers. Dit zijn psychische aandoeningen (78 per 100.000 werknemers) en aandoeningen aan houdings- en bewegingsapparaat (31 per 100.000). De volgende sectoren ervaren de meeste klachten hiervan, namelijk: gezondheidszorg (22% van beroepsziekten), industrie (15%), zakelijke dienstverlening (14%) en de handel (13%). Dit zijn tevens ook de vier sectoren met de meeste mensen. 

Wat betreft eczeem: handeczeem vormt het grootste aandeel hierin.
Ons advies blijft: bescherm je handen goed, smeer ze regelmatig in en ga tijdig maar de arts als uw hand eczeem heeft